Vaporesso Gen Mod asks for TC mode

Discussion in 'Ask Vape Veteran' started by Silver, 19/8/21.

  1. Silver

    Excellent Member

    5/5, 35 votes

    Silver Flavour and throat hit seeker Staff Member Administrator ECIGSSA Donor VIP

    Threads:
    743
    Posts:
    42,453
    Country:
    South Africa
    Joined:
    16/11/13
    Gender:
    Male
    Location:
    Joburg
    Ratings:
    +84,506
    My Vaporesso Gen mod asks me if I want to go into TC mode every now and then, like once per day

    Why is it doing this?
    Is there any way I can disable this?

    I don’t mind it much but it does get a bit irritating when I pick up the mod to vape and nothing happens, only to discover I have to click “No” to continue vaping

    I am using my Expromiser V4 mod on it with the same Vandy Vape MTL Clapton wire coil, I think it’s NI80, not stainless steel. I have had the same coil in there for a few months but it seems the issue is becoming more frequent. Maybe coil is old?
     
  2. Timwis

    Excellent Member

    4.9/5, 10 votes

    Timwis Vaping Master ECIGSSA Donor

    Threads:
    754
    Posts:
    5,889
    Country:
    United Kingdom
    Joined:
    30/7/17
    Gender:
    Male
    Location:
    Bolton
    Ratings:
    +23,136
    Obviously if it recognises it's a TC wire it is supposed to ask if you want to use Smart TC but why it's doing it with a ni80 coil a lot of a mystery and afraid no idea! Are you in Pulse Mode? not sure if it scans for wire type when using standard variable wattage!
     
  3. Angelskeeper

    Not Rated Member

    0/5,

    Angelskeeper Vape Enthusiast ECIGSSA Donor

    Threads:
    44
    Posts:
    366
    Country:
    South Africa
    Joined:
    11/9/20
    Gender:
    Male
    Location:
    Cape Town
    Ratings:
    +1,378
    The gen does scan the wire, however you can turn off the setting for auto tc in the settings menu.

    When it asks if you want to use tc mode, have u taken rta off to fill, or has it been in a pocket etc. where the rta may have had some pressure on side of it etc.? My gen used to do the same thing as the centre pin of the 510 connector used to stay depressed more than what it should, so any movent on the rta used to break and remake the connection causing the gen to rescan the coils etc.
    Check if the rta has even slightest movement from side to side when screwed in, if it does you should be able to replicate whats causing it to rescan...
    Check the centre pin on the 510 that its depressing properly and isnt stuck further down that what it should be
     
    • Like Like x 1
    • Thanks Thanks x 1
    • List
  4. DougP

    Excellent Member

    5/5, 3 votes

    DougP Elite Vaper

    Threads:
    126
    Posts:
    1,112
    Country:
    South Africa
    Joined:
    18/11/15
    Location:
    Johannesburg
    Ratings:
    +2,916
    If you using pulse mode the gen does this...switch it to VW (variable wattage mode) which is in DIY main menu.
    Also disable smart TC mode and while you at it disable ECO mode option as well.


    Sent from my LM-G900 using Tapatalk
     
  5. Timwis

    Excellent Member

    4.9/5, 10 votes

    Timwis Vaping Master ECIGSSA Donor

    Threads:
    754
    Posts:
    5,889
    Country:
    United Kingdom
    Joined:
    30/7/17
    Gender:
    Male
    Location:
    Bolton
    Ratings:
    +23,136
    It's a solution but after scanning it shouldn't be asking if he wants to use Smart TC if it's Ni80 wire so something isn't quite right!
     
  6. Timwis

    Excellent Member

    4.9/5, 10 votes

    Timwis Vaping Master ECIGSSA Donor

    Threads:
    754
    Posts:
    5,889
    Country:
    United Kingdom
    Joined:
    30/7/17
    Gender:
    Male
    Location:
    Bolton
    Ratings:
    +23,136
    Are you sure it's not a SS coil as i am sure Vandyvape do both Ni80 and SS MTL Claptons, it will rescan every time the resistance changes thinking it's a new coil, maybe retightening your leads may help or with it being an old coil maybe resistance moving around slightly!
     
  7. Silver

    Excellent Member

    5/5, 35 votes

    Silver Flavour and throat hit seeker Staff Member Administrator ECIGSSA Donor VIP

    Threads:
    743
    Posts:
    42,453
    Country:
    South Africa
    Joined:
    16/11/13
    Gender:
    Male
    Location:
    Joburg
    Ratings:
    +84,506
    Thanks all

    thanks @Angelskeeper , I dont see a way to disable prompting for temp mode. It has a way to disable asking for eco mode
    will Check the 510 pin

    thanks @DougP , will try VW mode for a day or two and see if that resolves it

    @Timwis , thanks for your comments. I am not in pulse mode, I am in eco mode to conserve some battery life. It is strange, I need to double check but I am 99% sure my Vandy Vape superfine MTL Clapton wire is NI80 and not SS
    Might just be because the coil is a few months old. Maybe if I change the coil it won’t do that anymore

    will monitor, thanks for the suggestions
     
  8. Teunh

    Not Rated Member

    0/5,

    Teunh New Vaper

    Threads:
    1
    Posts:
    33
    Country:
    Netherlands
    Joined:
    7/12/20
    Gender:
    Male
    Location:
    Amsterdam
    Ratings:
    +84
    Turn off smart mode. Then it wont ask again.
     
  9. Angelskeeper

    Not Rated Member

    0/5,

    Angelskeeper Vape Enthusiast ECIGSSA Donor

    Threads:
    44
    Posts:
    366
    Country:
    South Africa
    Joined:
    11/9/20
    Gender:
    Male
    Location:
    Cape Town
    Ratings:
    +1,378
    Ni80 coils can be used in TC mode if the mode is capable to/setup to do it in TC mode.

    As you say, maybe try changing the coils as the resistance may be jumping around due to them being old and the mod will pick up those jumps and interpret as a TC wire/coil
     
  10. Silver

    Excellent Member

    5/5, 35 votes

    Silver Flavour and throat hit seeker Staff Member Administrator ECIGSSA Donor VIP

    Threads:
    743
    Posts:
    42,453
    Country:
    South Africa
    Joined:
    16/11/13
    Gender:
    Male
    Location:
    Joburg
    Ratings:
    +84,506
    Thanks guys. Will have to change the coil to see if it helps

    I did check and my coil is NI80 @Timwis

    [​IMG]
     
  11. Akil

    Excellent Member

    5/5, 1 vote

    Akil Flavour chaser

    Threads:
    39
    Posts:
    176
    Country:
    South Africa
    Joined:
    28/7/19
    Gender:
    Male
    Location:
    Johannesburg
    Ratings:
    +299
    I think the wire is the problem. I pick up the same issue when I'm using this wire
     
  12. Viper_SA

    Excellent Member

    5/5, 1 vote

    Viper_SA Vape on Wayne, Vape on Garth ECIGSSA Donor

    Threads:
    238
    Posts:
    4,151
    Country:
    South Africa
    Joined:
    19/2/15
    Gender:
    Male
    Location:
    Sasolburg
    Ratings:
    +9,790
    If you'd look to your left, I believe there is a giant rabbit hole full of mods without this problem...

    :couch: